تغذیه در دوران بارداری
تغذیه در دوران بارداری
بارداری یک دوران بسیار حساس و تاثیرگذار بر روی شرایط سلامتی مادر و فرزند است. بدن مادر در مدت زمان بارداری دچار تغییرات فیزیکی و هورمونی بسیاری میشود. برای تامین انرژی لازم برای خود مادر و جنین در حال رشد، باید دقت زیادی در انتخاب رژیم غذاییتان داشته باشید.
اما چطور میتوانیم از رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری آگاه شویم؟ چه چیزهایی بخوریم یا نخوریم؟ به طور کلی، تغذیه مادر چه تاثیری در چنین دارد؟ در این مقاله قصد داریم به پاسخ هر یک از این سوالات بپردازیم. با ما همراه باشید.
اهمیت تغذیه در دوران بارداری
استفاده از یک رژیم غذایی سالم، مقوی و متعادل سبب تضمین سلامتی مادر و کودک میشود و احساس شادابی و سرزندگی را در مدت بارداری در هر دو ایجاد میکند. باید دقت داشته باشیم که تغذیه ما، منبع اصلی تغذیه کودک است و تأثیر مستقیمی بر سلامتی او دارد؛ بنابراین بهتر است در انتخاب مواد غذایی دقت زیادی داشته باشیم.
رژیم غذایی و تغذیه در دوران بارداری
همانطور که میدانید در دوران بارداری دو قلب در بدن شما میتپد و دو سوختوساز جداگانه وجود دارد. البته تغذیه در دوران بارداری، از رژیم غذایی یک فرد عادی بیشتر بوده اما در حد دو نفر بالغ نیست؛ بنابراین در دریافت کالری بههیچعنوان زیادهروی نکنید. اما برای حمایت و سلامت خود و فرزندتان، ریزمغذیها و درشت مغذیها را حتماً در رژیم غذایی دوران بارداری بگنجانید.
- ریزمغذیها: یک سری مواد موردنیاز در رژیمهای غذایی مانند مواد معدنی و ویتامینها که تنها مقدار کمی از آنها نیاز و البته ضروری است.
- درشت مغذیها: این دسته از مواد مغذی بخش عمدهای از کالری و انرژی را تشکیل میدهند مانند کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها که برای رژیم غذایی و تغذیه در دوران بارداری بسیار مهم هستند.
مهمترین مواد مغذی که برای تغذیه در دوران بارداری باید در برنامه غذایی خود بیشتر از قبل بگنجانید بهصورت زیر هستند:
- کلسیم: بهاندازه ۱۲۰۰ میلیگرم در روز
- فولات (نمک یا استر اسیدفولیک): بهاندازه ۶۰۰ الی ۸۰۰ میلیگرم در روز
- آهن: ۲۷ میلیگرم در شبانهروز
- پروتئین: ۷۰ الی ۱۰۰ گرم در روز. البته مقدار پروتئین دریافتی باید بهازای هر دوره سهماهه افزایش پیدا کند.
مقادیر ذکر شده طی تحقیقات کلی و بهصورت عمومی بیان شده است و برای اطلاع از میزان و دوز مناسب و مطلوب دریافتی برای خودتان، باید حتماً به پزشک خود مراجعه کنید و آزمایشهای تشخیصی و بالینی لازم را بگذرانید.
بیشتر بانوان باردار جهت افزایش میزان دریافتی مواد مغذی ذکر شده میتوانند رژیم غذایی دوران بارداری خود را بهگونهای انتخاب کنند که مواد و غذاهای سالم زیر در آن به مقدار بیشتری وجود داشته باشند. مانند:
- پروتئینها
- کربوهیدراتهای پیچیده مانند ماکارونی، برنج و ...
- انواع چربیهای سالم مانند امگا ۳ مثلاً در شیر و روغنهای غنی شده
- ویتامینها و مواد معدنی
البته مجدداً تاکید میشود که برای تعیین حد سالم و مناسب دریافتی موارد فوق، بهتر است با دکتر خود مشورت فرمایید.
چه چیز را به چه مقدار بخوریم؟
سؤال بسیار پایه و البته مهم مرتبط با تغذیه در دوران بارداری این است که چه مواد غذایی و به چه مقدار از آنها را بخوریم؟ بهترین و مناسبترین پاسخ این است که غذاهای متنوعی را در رژیم غذایی خود قرار دهید و نگران نباشید. با داشتن منابع غذایی متنوع نیازهای خود و کودکتان را تأمین کنید. دقت کنید تغذیه در دوران بارداری تفاوتی با برنامه غذایی معمولی ندارد بلکه تنها کمی بیشتر تقویت شده است.
دستورالعمل معمول و کلی برنامه غذایی شما این است که در سهماهه اول دوران بارداری، رژیم غذایی عادی و معمول خود را داشته باشید. سپس در سهماهه دوم، روزانه ۳۵۰ کالری و در ادامه طی سهماهه سوم با رشد و تکامل جنین روزانه ۴۵۰ کالری را به تغذیه در دوران بارداری خود اضافه کنید.
پرهیزها و موانع غذایی در دوران بارداری
دقت کنید تاحدامکان از مصرف غذاهای ناسالم و بیش از حد فراوری شده خودداری کنید. بهعنوانمثال از مصرف زیاد و حتی معمول چیپس و نوشابه پرهیز کنید. این مواد خوراکی و تغذیههایی ازایندست هیچگونه ارزش غذایی را برای شما و کودکتان به همراه نخواهند داشت. بهجای این نوع مواد غذایی از میوههای سالم، سبزیها، لوبیا و عدس و پروتئینهای کمچرب مانند مرغ و ماهی استفاده کنید.
این بدین معنی نیست که شما باید تمامی غذاها و مواد غذایی موردعلاقهتان را برای تغذیه در دوران بارداری حرف و فراموش کنید، بلکه میزان مصرف آنها را باید متعادل کنید و تاحدامکان آنها را غنیتر و مغذیتر سازید تا از دریافت هرگونه ویتامین و مواد معدنی مهم غافل نشوید.
عادات و رژیم غذایی در دوران بارداری تغییر میکنند.
ویار بارداری، معروفترین و مشهورترین تغییر عادت در دوران بارداری است. به عبارت سادهتر میل و هوس بسیار زیاد برای یک ماده غذایی یا یک ترکیب خوراکی و یا بیزاری و تنفر نسبت به یک ماده غذایی. تا جایی که همسر یا همراه خودتان را مجبور میکنید که آن چیز را هرطورشده برایتان پیدا و تهیه کند. در مقابل ممکن است حالتان شدیداً از یک ماده خوراکی به هم بخورد و خوردن، بوییدن و یا حتی دیدن آن احساس آزردگی و تهوع کنید. این مواد خاص میتوانند ناسالم و یا حتی مغذی باشند.
پیکا، یکی دیگر از عاداتی است که مادر در دوران بارداری خود تجربه میکند. طبق این عادت، فرد به خوردن موادی تمایل پیدا میکند که ممکن است حتی خوراکی نباشند! مانند گچ، نشاسته یا خاک. در صورت تجربه پیکا، بهتر است موضوع را به پزشک خود در میان بگذارید.
سخن پایانی
تغذیه در دوران بارداری اهمیت بسیار فراوانی دارد ولی درعینحال یک رژیم غذایی خاص و پیچیدهای نیست. تنها باید به این مورد دقت کنید که شما بیشتر از قبل به مواد سالم و مغذی از جمله ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و ... نیاز دارید. باتوجهبه این موضوع میتوانید برخی از ویتامینها، مواد معدنی و مغذی موردنیاز بدن خود را از طریق مکملها و مولتیویتامینهای موجود تهیه کنید.
فروشگاه اینترنتی کالا سلامت با داشتن متخصصانی خبره در این زمینه، میتوانند به شما برای رژیم تغذیه و تهیه مواد معدنی موردنیاز کمک کنند و همچنین به سؤالات شما در این زمینه پاسخ دهند. در صورت تمایل میتوانید با ما تماس بگیرید. از همراهی شما سپاسگزاریم.